Jesteś tutaj: Aktualności Twist-Pol partnerem Fundacji „SALUT”

Twist-Pol partnerem Fundacji „SALUT”

Firma Twist-Pol została oficjalnym partnerem Fundacji „SALUT”. Wspierać będzie szczególnie działania promocyjne. Profil Fundacji, jej założenia i cele, jakie przed sobą stawia, zasługują na uwagę – mówi Bogusław Grządziel, założyciel i prezes firmy Twist-Pol. Warto, by o Fundacji opiekującej się ludźmi służącymi naszemu krajowi dowiedziała się cała Polska, a nawet reszta świata. Wszystko jest możliwe.

Twist-Pol z miejscowości Kobiele Wielkie koło Radomska to największa na południu kraju hurtownia nakrętek do butelek i słoików. Zaopatruje niemal wszystkie zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Polsce. Ma odbiorców także za granicą, m.in. we Włoszech, Wielkiej Brytanii. Rocznie dostarcza kontrahentom ok. 300 milionów nakrętek. Nie mam chyba gospodarstwa domowego w Polsce, gdzie nie znalazłby się dostarczany przez Twist-Pol produkt.

Firma powstała w 2002 roku i ciągle się rozwija. Buduje nowe magazyny, powiększa flotę samochodów. Dziś ma 20 aut ciężarowych marki SCANIA i szereg naczep do przewozu różnego rodzaju towarów. Na terenie firmy znajduje się stacja diagnostyczna, gdzie samochody przechodzą wszelkie przeglądy i naprawy. Z usług samochodowych diagnostów korzystają też mieszkańcy Kobiel Wielkich i okolic.

Założyciel Twist-Pola, Bogusław Grządziel, to człowiek otwarty na świat. Lubi ludzi i podróże. Dociera do miejsc, po których stąpają inni podróżnicy-pasjonaci. Zwiedził niemal wszystkie kontynenty, jego marzeniem jest podróż koleją transsyberyjską. U współpracowników ceni m.in. lojalność. Budowałem firmę z wieloma ludźmi, są ze mną do dziś – mówi. Niektórzy pracują już 18 lat, inni 15. Twist-Pol jest laureatem wielu plebiscytów, zwycięzcą wielu rankingów, ale chyba najlepiej o niej, jako o pracodawcy, świadczy nagroda w konkursie organizowanym przez Państwową Inspekcję Pracy.

Dobrze układa mu się współżycie z lokalną społecznością, choć o swoich działaniach charytatywnych mówi niechętnie. Nie ma o czym – tłumaczy. Jeśli człowiek jest w potrzebie, to warto mu pomóc, choć trzeba przyznać, że zdarzają się też tacy, którzy nie przeznaczają ofiarowanych pieniędzy na przykład na leczenie dzieci, ale na swoje potrzeby. Na szczęście to rzadkość.

Szef Twist-Pola zaangażował się także w Adopcję Serca. Dba o rozwój i wykształcenie dwójki dzieci z Afryki. To kraj, którego problemem ciągle jest analfabetyzm – mówi Bogusław Grządziel. Bez wykształconego społeczeństwa Afryka nie wyjdzie z ubóstwa, bo jej obywatele ciągle będą zdani na pomoc bogatych krajów, zamiast nauczyć się rozwiązywać problemy i nie przyjmować pomocy, która uzależnia. Chcę dołożyć do tego choćby minimalną cegiełkę.

Decyzja o podjęciu partnerstwa z Fundacją Salut podyktowana jest kilkoma względami. Założyciel Fundacji, Grzegorz Matyjaszczyk także pochodzi z Radomska. Mają podobne wspomnienia, także te związane z historią Polski. Ich bliscy walczyli na podradomskich polach z hitlerowcami, a później – z komunistycznym reżimem. O patriotyzmie mówi się dziś coraz mniej, bo to raczej niemodny temat, zwłaszcza wśród ludzi młodych – mówi Bogusław Grządziel. Szkoda. Warto pielęgnować pamięć o przodkach, żeby nie zatracić własnej tożsamości. Fundacja „SALUT” krzewienie patriotyzmu i edukację historyczną ma w swoim statucie. Wiem, że ma też wiele planów związanych ze służbami mundurowymi. Te plany wyróżniają ją na tle innych organizacji pozarządowych. Jeśli moja pomoc w promocję Fundacji okaże się przydatna, będę się cieszył - podsumowuje.