Jesteś tutaj: Aktualności Poświęcenie poradni

Poświęcenie poradni

Celem fundacji jest pomoc i wsparcie mundurowych, dletego tez z końcem roku otworzylismy Poradnię Salut-Med. Z tej okazji odbyło się uroczyste poświęcenie pomieszczeń poradni, które poprzedziła msza święta w Wojskowej Parafii pw. Św. Barbary w Gliwicach. W tym wyjątkowym dla nas wydarzeniu uczestniczył Redemptorysta gliwickiej Parafii Ojciec Bogdan Bandur, major Mariusz Kanios, były komendant st. Bryg. Marek Fiutak, komendant III komisariatu w Sosnowcu, nadkomisarz Wojciech Bień oraz proboszcz parafi wojskowej pw. Św. Barbary w Gliwicach ks. ppłk Krzysztof Smoleń.

Poradnia Salut-Med., która w głównej mierze skupia się na pomocy mundurowym oraz ich rodzinom powstała dzięki naszej bardzo dobrej znajomości realiów służb mundurowych oraz problemów z jakimi spotykają się na co dzień. Chcemy, aby pracownicy służb mundurowych, a także ich rodziny byli objęci szczególną opieką medyczną, zwłaszcza w zakresie zdrowia psychicznego.

Postanowiliśmy także poszerzyć nasze działania udzielając pomocy innym potrzebującym, nie związanym ze służbami mundurowymi. Problemy natury psychologicznej i psychicznej dotykają tak wielu osób, że nie sposób pozostać obojętnym na ludzką krzywdę. Traumatyczne przeżycia mające miejsce nie tylko na służbie, ale również w innych aspektach życia człowieka wymagają specjalistycznej pomocy, której udzielanie jest naszym obowiązkiem.