Jesteś tutaj: Zbiórki Pomoc dla Tadeusza

Wesprzyj

Ostatnie wpłaty

Adam 40.00zł

Wszystkiego dobrego dla Pana, dziękujemy za służbę ojczyźnie

Ewelina 100.00zł
Darowizna anonimowa 50.00zł

Widzisz 3 ostatnie wpłaty na 38 wszystkich.

Wsparły 38 osoby

30000.00 zł (10.80%)

Brakuje jeszcze 26760.00 zł

Wesprzyj

Tadeusz Pęcek urodzony w listopadzie 1974 r.  pracuje jako żołnierz w Patrolu Saperskim kilkanaście lat. Od ponad 28 lat związany z Wojskiem.  Człowiek ciepły, uczynny, przyjacielski, z ogromną wiedzą w zakresie wojskowości. Praca to dla niego misja, wynikająca z miłości dla Ojczyzny i chęci pomocy drugiemu człowiekowi.

8 października 2019r. podczas oczyszczania z przedmiotów niebezpiecznych i wybuchowych w lasach Kuźni Raciborskiej w wyniku nieszczęśliwego wypadku został ciężko ranny. Podczas wybuchu na miejscu poniosło śmierć 2 saperów, a jeden w wyniku obrażeń zmarł w Szpitalu. Tadeusz z licznymi obrażeniami w stanie skrajnie ciężkim trafił do Szpitala Specjalistycznego im. Św. Barbary w Sosnowcu. Szanse na przeżycie wynosiły zaledwie 30%.  Posiadał liczne złamania kości czaszki i twarzoczaszki w tym wieloodłamkowe złamanie masywu szczęki, złamanie wszystkich ścian obu zatok czołowych, złamanie kości nosa, ścian oczodołów. Stłuczenie krwotoczne podstawy płatów czołowych. Oprócz tego miał ostrą niewydolność oddechową, spowodowaną poparzeniem dróg oddechowych, odmą, owrzodzeniami tchawicy i oskrzeli głównych. Liczne rany, rozległe ubytki naskórka, oparzenia II stopnia. Niedowład lewej kończyny górnej. Przykurcze palców lewej ręki. Niedowład prawej stopy spowodowany uszkodzeniem nerwu strzałkowego. Dzięki ogromnemu wysiłkowi lekarzy, udało się uratować jego życie. Dokonano m.in. rekonstrukcji ciągłości kości trzonu żuchwy z użyciem tytanowej płyty rekonstrukcyjnej, usunięto tkwiące w tkankach miękkich, odłamy kostne i ciała obce w postaci odłamków które to nadal posiada.

W przeciągu ostatnich 4 lat przebył kilkanaście operacji i zabiegów ratujących jego życie oraz usuwających skutki przebytych obrażeń. Były to między innymi:

- myringoplastyka ucha prawego i lewego, ze względu na głuchotę ucha prawego i przytępienie słuchu lewego ucha.

- rehabilitacja górnej i dolnej kończyny,

- laserowe leczenie blizn pourazowych,

- nieudana próba rekonstrukcji ubytku kostnego żuchwy kością biodrową,

- usunięcie obcych ciał metalicznych (odłamków) z okolic twarzoczaszki, przedramienia, nogi lewej, nadgarstka.

Tadeusz w dalszym ciągu boryka się z problemami zdrowotnymi będącymi następstwem wypadku z 8 października. Aktualnie znacząco pogorszył się mu słuch i grozi całkowita głuchota. Dlatego też w trybie pilnym konieczne jest wszczepienie implantu ucha prawego, kolejna myringoplastyka ucha lewego i zabiegi rekonstrukcji twarzoczaszki.

Nie pozwólmy Naszemu Bohaterowi zgasnąć w świecie ciszy!