Jesteś tutaj: Aktualności

Gliwicki saper walczy o oczy i powrót do normalnego życia

Uważajcie na niewypały, niewybuchy i amunicję pozostawioną z czasów I i II wojny światowej. Z roku na rok na terenie Śląska wydobywamy ich coraz więcej – apeluje starszy chorąży sztabowy Tomasz Znojkiewicz, saper, dowódca 29. Patrolu Saperskiego 6. batalionu powietrznodesantowego z Gliwic. Rok temu uległ wypadkowi podczas rozminowywania terenu w Kuźni Raciborskiej. Dziś walczy o poprawę wzroku i wygląd twarzy sprzed wypadku. Na ten cel potrzebuje środków na dalsze leczenie.

Odznaczenia Fundacji na szczycie Kopca Piłsudskiego

Bez pomocy innych ludzi trudniej byłoby nam pomagać potrzebującym – mówi Grzegorz Matyjaszczyk, prezes Fundacji na Rzecz Rehabilitacji Zawodowej dla Służb Mundurowych i Ich Rodzin „Salut”. 102. rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości była okazją do podziękowań Przyjaciołom Fundacji. Bez ich bezinteresownego zaangażowania nie udałoby się zrealizować wielu przedsięwzięć i pomóc innym.

Święto Wojska Polskiego

Kopiec Wyzwolenia w Piekarach Śląskich – symbol walki o polskość i pamiątka walk powstańców śląskich. Nie mogło zabraknąć nas na uroczystych obchodach Święta Wojska Polskiego z udziałem wojewody Jarosława Wieczorka (22 sierpnia).

Historia na miarę Oscara. Zdarzyła się naprawdę

Wojsko mam wpisane w DNA. Dziadek – żołnierz Błękitnej Armii Hallera, a wujkowie w szeregach AK i KWP walczyli z hitlerowskim i komunistycznym zniewoleniem – opowiada w Święto Wojska Polskiego dr Grzegorz Matyjaszczyk, założyciel fundacji niosącej pomoc mundurowym.

Pomoc dla Ali

Naszym celem i priorytetem jest niesienie pomocy, dlatego też nie umiemy przejść obojętnie obok tego co przechodzi mała Alicja. Jej życie to codzienna walka z chorobą, którą pomimo młodego wieku dzielnie znosi.

Wspieramy Szpitale

12 maja 2020 roku w Katowicach nasza fundacja podpisała porozumienie ze Szpitalem Miejskim Nr 4 w Gliwicach - byłym wojskowym, reprezentowanym przez Prezesa Zarządu pana Przemysława Gliklich. Celem niniejszego porozumienia jest stworzenie przestrzeni i warunków do współdziałania i wzajemnej współpracy.