Jesteś tutaj: Aktualności

Byli na misjach pokojowych. Dziś walczą o siebie

Ok. 100 tysięcy* weteranów uczestniczących w misjach pokojowych żyje w Polsce. Przeciętnie mają po 30, 40, 50 lat. Ci, co nie wracają do służby w armii, muszą walczyć o siebie na rynku pracy i tak, jak każdy obywatel – o dostęp do opieki zdrowotnej.

Lekarze mówili nam, że dzieci nie przeżyją. Dziś mają 7 lat

Prawie 4 tysiące złotych miesięcznie wynoszą opłaty policyjnej rodziny na opiekę nad niepełnosprawnymi bliźniętami. Codzienna walka o lepsze jutro dla dzieci to cykliczna rehabilitacja i leki. Choć początkowo lekarze nie dawali dzieciom szans na przeżycie, Lena i Natan mają już 7 lat i są dla Edyty i Kamila Zymków całym światem.

Twist-Pol partnerem Fundacji „SALUT”

Firma Twist-Pol została oficjalnym partnerem Fundacji „SALUT”. Wspierać będzie szczególnie działania promocyjne. Profil Fundacji, jej założenia i cele, jakie przed sobą stawia, zasługują na uwagę – mówi Bogusław Grządziel, założyciel i prezes firmy Twist-Pol

Krok po kroku, jak przekazać 1%

Możemy już rozliczać się z podatku przez Internet. To bardzo proste – kto się rozliczał, ten wie. Zachęcamy jednak, byście włożyli odrobinę wysiłku w tegoroczne zeznanie podatkowe i wyszukali numer KRS naszej Fundacji. Od tego roku swój 1% podatku możecie przekazać na nasze cele statutowe, albo dla naszych podopiecznych. Czym się zajmujemy – doskonale wiecie.

Najlepsi chirurdzy plastyczni w Polsce zoperują sapera z Gliwic

Dr Ireneusz Łątkowski, kierownik największego w Polsce i uznanego w świecie Oddziału Chirurgii Plastycznej Specjalistycznego Centrum Medycznego w Polanicy-Zdroju zakwalifikował do operacji starszego chorążego sztabowego Tomasza Znojkiewicza, sapera z Gliwic, poszkodowanego podczas wypadku w Kuźni Raciborskiej jesienią 2019 roku.

Gliwicki saper walczy o oczy i powrót do normalnego życia

Uważajcie na niewypały, niewybuchy i amunicję pozostawioną z czasów I i II wojny światowej. Z roku na rok na terenie Śląska wydobywamy ich coraz więcej – apeluje starszy chorąży sztabowy Tomasz Znojkiewicz, saper, dowódca 29. Patrolu Saperskiego 6. batalionu powietrznodesantowego z Gliwic. Rok temu uległ wypadkowi podczas rozminowywania terenu w Kuźni Raciborskiej. Dziś walczy o poprawę wzroku i wygląd twarzy sprzed wypadku. Na ten cel potrzebuje środków na dalsze leczenie.

Odznaczenia Fundacji na szczycie Kopca Piłsudskiego

Bez pomocy innych ludzi trudniej byłoby nam pomagać potrzebującym – mówi Grzegorz Matyjaszczyk, prezes Fundacji na Rzecz Rehabilitacji Zawodowej dla Służb Mundurowych i Ich Rodzin „Salut”. 102. rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości była okazją do podziękowań Przyjaciołom Fundacji. Bez ich bezinteresownego zaangażowania nie udałoby się zrealizować wielu przedsięwzięć i pomóc innym.