Jesteś tutaj: Aktualności Nowe łóżka dla rodziców i opiekunów małych pacjentów oddziału chirurgii dziecięcej Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach

Na co dzień zakładają mundury, lekarskie fartuchy, kombinezony i pomagają, pilnują porządku, wspierają tak, jak potrafią najlepiej. Po godzinach nie zwalniają tempa i prowadzą działalność społeczną. Dzięki wolontariuszom Fundacji Salut rodzice i opiekunowie małych pacjentów oddziału chirurgii dziecięcej będą mogli korzystać z nowych, kolorowych łóżek polowych w czasie szpitalnego pobytu. Łóżka są składane, wykonane z materiałów, które łatwo poddają się procesom dezynfekcji, które w szpitalu są regularnie przeprowadzane. Jeśli się przydadzą – będzie to dla nas ogromna satysfakcja – podkreśla dr Grzegorz Matyjaszczyk, prezes Fundacji Salut. Czas pandemii koronawirusa stał się dla bliskich naszych najmłodszych pacjentów szczególnie trudny. Obowiązuje zakaz odwiedzin, rygorystycznie przestrzegamy zasad reżimu sanitarnego. Każda taka akcja staje się jednak iskierką nadziei, że będzie lepiej, bardziej kolorowo, a co najważniejsze, że wciąż mamy tak wielu dobrych ludzi wokół – podsumowała dr Alicja Sinica-Cienciała, ordynator oddziału chirurgii dziecięcej Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach.