Jesteś tutaj: Aktualności Najlepsi chirurdzy plastyczni w Polsce zoperują sapera z Gliwic

Najlepsi chirurdzy plastyczni w Polsce zoperują sapera z Gliwic

Dr Ireneusz Łątkowski, kierownik największego w Polsce i uznanego w świecie Oddziału Chirurgii Plastycznej Specjalistycznego Centrum Medycznego w Polanicy-Zdroju zakwalifikował do operacji starszego chorążego sztabowego Tomasza Znojkiewicza, sapera z Gliwic, poszkodowanego podczas wypadku w Kuźni Raciborskiej jesienią 2019 roku.

O tym, że saper przeżył ten wypadek, mówi się, jak o cudzie. Niemniej w ciągu kilku miesięcy od wypadku lekarze przeprowadzili szereg operacji i zabiegów, by żołnierz mógł wrócić do zdrowia.

W listopadzie 2020 roku Tomasz Znojkiewicz został podopiecznym Fundacji Na Rzecz Rehabilitacji Zawodowej Dla Służb Mundurowych i Ich Rodzin „Salut”, która podjęła się pomocy w organizacji konsultacji medycznych z najlepszymi specjalistami oraz rozpoczęła zbiórkę na leczenie, niefinansowane z Narodowego Fundusz Zdrowia.

Najpilniejszą sprawą jest teraz rekonstrukcja powieki. W wyniku złamania przedniej ściany zatoki czołowej oraz górnego brzegu oczodołu doszło do niedomykania się powieki oka lewego, przez co gałka oczna nie nawilża się i wymaga stałego sztucznego nawilżania.

Pozytywną opinię o tym zabiegu wydał w kilka tygodni temu prof. Jerzy Szaflik z Centrum Mikrochirurgii Oka „Laser” w Warszawie. Po konsultacji okulistycznej zrobiliśmy wszystko, by chorążego Tomasza Znojkiewicza obejrzeli najlepsi specjaliści z zakresu chirurgii plastycznej. Udało się. Operację zaplanowano na marzec – mówi Grzegorz Matyjaszczyk, prezes Fundacji „Salut”. Jako, że saper Znojkiewicz ma także problemy ze słuchem, później będą go konsultować laryngolodzy i zdecydują o dalszym postepowaniu.