Jesteś tutaj: Aktualności V Rajd Konny trasą ucieczki rtm. Witolda Pileckiego z KL Auschwitz do Nowego Wiśnicza

W dniach 25-28 kwietnia 2019r. odbył się V Rajd Konny trasą ucieczki rtm. Witolda Pileckiego z KL Auschwitz do Nowego Wiśnicza, organizowany przez Towarzystwo Krzewienia Tradycji Kawalerii Polskiej im. rtm. Witolda Pileckiego. Nasza fundacja też brała udział w tym wzniosłym wydarzeniu. Rajd był podzielony na trzy etapy. I etap rozpoczął się zapaleniem znicza pod ścianą śmierci w Muzeum Auschwitz Birkenau, a zakończył uroczystą Mszą w Klasztorze  oo Bernardynów w Alwernii. II etap prowadził z Alwernii do Tyńca w trakcie, którego można było zobaczyć przeprawę kawalerii przez Wisłę i zakończył się urczystą Mszą w Opactwie Benedyktynów. III etap to był przejazd z Niepołomic do rynku w Nowym Wiśniczu. Stamtąd przemaszerowaliśmy z uczestnikami do Dworku "Koryznówka" gdzie zostały złożone wieńce upamiętniające rtm. Pileckiego.