Jesteś tutaj: Aktualności Święto Wojska Polskiego

Święto Wojska Polskiego

Fundacja „Salut” na piekarskich obchodach Święta Wojska Polskiego

Mimo ograniczeń, które narzuca epidemia SARS-CoV2, organizatorzy piekarskich obchodów Święta Wojska Polskiego A.D. 2020 – Miasto Piekary Śląskie oraz 34. Śląski Dywizjon Rakietowy Obrony Powietrznej w Bytomiu – spisali się na medal. 22 sierpnia, w związku z metropolitalnymi obchodami 100. rocznicy wybuchu II powstania śląskiego, tę ważną uroczystość zorganizowano przy Kopcu Wyzwolenia, który stanowi symbol walki o polskość i pamiątkę walk powstańców śląskich. Na tegoroczne obchody z udziałem wojewody śląskiego Jarosława Wieczorka przybyli też przedstawiciele Fundacji Na Rzecz Rehabilitacji Zawodowej Dla Służb Mundurowych i Ich Rodzin „Salut”. Jak co roku nie zabrakło doniosłych i wzruszających momentów, podkreślających istotę obchodzenia Święta Wojska Polskiego. Warto zaznaczyć, że wśród współorganizatorów uroczystości znaleźli się: Jednostka Wojskowa AGAT im. gen. dyw. Stefana Roweckiego „Grota” w Gliwicach, 3. Regionalna Baza Logistyczna, 13. Śląska Brygada Obrony Terytorialnej, Śląski Odział Straży Granicznej, 5.Pułk Chemiczny oraz Orkiestra Wojskowa z Bytomia.