Jesteś tutaj: Aktualności Święto Wojska Polskiego

Święto Wojska Polskiego

Kopiec Wyzwolenia w Piekarach Śląskich – symbol walki o polskość i pamiątka walk powstańców śląskich. Nie mogło zabraknąć nas na uroczystych obchodach Święta Wojska Polskiego z udziałem wojewody Jarosława Wieczorka (22 sierpnia).

W tym roku zbiegły się one z metropolitalnymi obchodami 100. rocznicy wybuchu II powstania śląskiego.

Piekarskie obchody Święta Wojska Polskiego jak co roku przebiegły w doniosłej atmosferze, niemniej odbyły się z zachowaniem zasad, które na organizatorów uroczystości ( Miasto Piekary Śląskie oraz 34. Śląski Dywizjon Rakietowy Obrony Powietrznej w Bytomiu) narzuciła pandemia koronawirusa.

W organizację Święta Wojska Polskiego pod Kopcem Wyzwolenia w Piekarach Śląskich zaangażowały  się także: Jednostka Wojskowa AGAT im. gen. dyw. Stefana Roweckiego GROTA w Gliwicach, 3. Regionalna Baza Logistyczna, 13. Śląska Brygada Obrony Terytorialnej, Śląski Odział Straży Granicznej, 5.Pułk Chemiczny oraz Orkiestra Wojskowa z Bytomia.