Jesteś tutaj: Aktualności

Odznaczenia Fundacji na szczycie Kopca Piłsudskiego

Bez pomocy innych ludzi trudniej byłoby nam pomagać potrzebującym – mówi Grzegorz Matyjaszczyk, prezes Fundacji na Rzecz Rehabilitacji Zawodowej dla Służb Mundurowych i Ich Rodzin „Salut”. 102. rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości była okazją do podziękowań Przyjaciołom Fundacji. Bez ich bezinteresownego zaangażowania nie udałoby się zrealizować wielu przedsięwzięć i pomóc innym.

Święto Wojska Polskiego

Kopiec Wyzwolenia w Piekarach Śląskich – symbol walki o polskość i pamiątka walk powstańców śląskich. Nie mogło zabraknąć nas na uroczystych obchodach Święta Wojska Polskiego z udziałem wojewody Jarosława Wieczorka (22 sierpnia).

Historia na miarę Oscara. Zdarzyła się naprawdę

Wojsko mam wpisane w DNA. Dziadek – żołnierz Błękitnej Armii Hallera, a wujkowie w szeregach AK i KWP walczyli z hitlerowskim i komunistycznym zniewoleniem – opowiada w Święto Wojska Polskiego dr Grzegorz Matyjaszczyk, założyciel fundacji niosącej pomoc mundurowym.

Pomoc dla Ali

Naszym celem i priorytetem jest niesienie pomocy, dlatego też nie umiemy przejść obojętnie obok tego co przechodzi mała Alicja. Jej życie to codzienna walka z chorobą, którą pomimo młodego wieku dzielnie znosi.

Wspieramy Szpitale

12 maja 2020 roku w Katowicach nasza fundacja podpisała porozumienie ze Szpitalem Miejskim Nr 4 w Gliwicach - byłym wojskowym, reprezentowanym przez Prezesa Zarządu pana Przemysława Gliklich. Celem niniejszego porozumienia jest stworzenie przestrzeni i warunków do współdziałania i wzajemnej współpracy.

Nieoceniona Pomoc

Są ludzie o dobrym sercu, którzy potrafią bezinteresownie pomóc. Wśród takich osób znajduje się Dyrektor Fundacji "Nadzieja-Dzieci" - Pani Joanna Okońska-Szyszko.

Salut! Mundurowi medykom

Przyłbice i fartuchy ochronne przekazała Fundacja na Rzecz Rehabilitacji Zawodowej dla Służb Mundurowych i ich Rodzin „Salut” Wojewódzkiemu Szpitalowi Specjalistycznemu nr 4 w Bytomiu. To efekt zbiórki, jaką fundacja przeprowadziła wśród swoich członków i sympatyków. Zdecydowana większość z nich to przedstawiciele służb mundurowych.