Jesteś tutaj: Aktualności

Krok po kroku, jak przekazać 1%

Możemy już rozliczać się z podatku przez Internet. To bardzo proste – kto się rozliczał, ten wie. Zachęcamy jednak, byście włożyli odrobinę wysiłku w tegoroczne zeznanie podatkowe i wyszukali numer KRS naszej Fundacji. Od tego roku swój 1% podatku możecie przekazać na nasze cele statutowe, albo dla naszych podopiecznych. Czym się zajmujemy – doskonale wiecie.

Historia na miarę Oscara. Zdarzyła się naprawdę

Wojsko mam wpisane w DNA. Dziadek – żołnierz Błękitnej Armii Hallera, a wujkowie w szeregach AK i KWP walczyli z hitlerowskim i komunistycznym zniewoleniem – opowiada w Święto Wojska Polskiego dr Grzegorz Matyjaszczyk, założyciel fundacji niosącej pomoc mundurowym.

Najlepsi chirurdzy plastyczni w Polsce zoperują sapera z Gliwic

W drodze ku normalności Mamy dobre wieści. Rekonstrukcji powieki starszego chorążego sztabowego Tomasza Znojkiewicza, który został poszkodowany podczas rozminowywania terenu w Kuźni Raciborskiej w 2019 r., podjął się dr Ireneusz Łątkowski, kierownik największego w Polsce i uznanego w świecie Oddziału Chirurgii Plastycznej Specjalistycznego Centrum Medycznego w Polanicy-Zdroju.

Gliwicki saper walczy o oczy i powrót do normalnego życia

S.O.S. dla Tomasza Znojkiewicza

Starszy chorąży sztabowy Tomasz Znojkiewicz, saper, dowódca 29. Patrolu Saperskiego 6. Batalionu Powietrznodesantowego z Gliwic, to jeden z poszkodowanych podczas rozminowywania terenu w Kuźni Raciborskiej. Od 15 grudnia 2020 r. podopieczny Fundacji na Rzecz Rehabilitacji Zawodowej dla Służb Mundurowych i Ich Rodzin „Salut”.

Odznaczenia Fundacji na szczycie Kopca Piłsudskiego

Bez pomocy innych ludzi trudniej byłoby nam pomagać potrzebującym – mówi Grzegorz Matyjaszczyk, 102 rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości była okazją do podziękowań sympatykom Fundacji. Bez ich bezinteresownego zaangażowania nie udałoby się zrealizować wielu przedsięwzięć i pomóc innym.

Święto Wojska Polskiego

Fundacja „Salut” na piekarskich obchodach Święta Wojska Polskiego

Mimo ograniczeń, które narzuca epidemia SARS-CoV2, organizatorzy piekarskich obchodów Święta Wojska Polskiego A.D. 2020