Jesteś tutaj: Aktualności

Intronizacja Królewsko-Marszałkowska Bractwa Kurkowego Grodu Bytomskiego

W dniu 20.06.2019r. odbyła się Intronizacja Królewsko-Marszałkowska Bractwa Kurkowego Grodu Bytomskiego

W dniu 20.06.2019r. uczestniczyliśmy w bardzo wzniosłym wydarzeniu. Mieliśmy zaszczyt towarzyszyć Bractwu Kurkowemu Grodu Bytomskiego w Intronizacji Królewsko-Marszałkowskiej.        Z tego tytułu rano odbyła się Uroczysta Msza, a po niej Zawody Strzeleckie o Puchar Prezydenta Miasta Bytomia. Następnie odbył się przemarsz ulicami miasta, a na Rynku Grodu Bytomskiego zostały wręczone Puchary za Zawody Strzeleckie przez Prezydenta Miasta. Zostali również nominowani nowi członkowie Bractwa oraz nastąpiła  Intronizacja Królewsko-Marszałkowska. Został wybrany nowy Król Bractwa Kurkowego Grodu Bytomskiego, który złożył kwiaty pod Pomnikiem Brackim

1-2 czerwca 2019   Piknik Rodzinny - Salut Rycerzom

1-2 czerwca 2019 Piknik Rodzinny - Salut Rycerzom

1-2 czerwca 2019 roku Piknik Rodzinny - Salut Rycerzom

W dniu 1-2 czerwca 2019 roku odbył się Piknik Rodzinny - Salut Rycerzom. Było moc atrakcji dla dzieci i dorosłych. W trakcie pikniku dzieci mogły uczestniczyć w zabawach i konkursach z fajnymi nagrodami, które poprowadziła Bernadeta Kowalska i Przyjaciele. Było malowanie buziek, plecenie warkoczyków, bańki mydlane i wiele innych atrakcji. A dzieciaki dostały super upminki i mogły poszaleć na dmuchanych zjeżdżalniach oraz potańczyć pod sceną. Można było również obserwować zwyczaje panujące w wiosce średniowiecznej i postrzelać z łuku. Rycerze pokazali nam wystrzały z broni średniowiecznej, walki na miecze i inne atrakcje. Bractwo Kurkowe przekazało trochę historii, a kawalerzyści objeżdżali teren na swoich pięknych koniach. W miedzyczasie można było zjeść coś dobrego w Strefie Foodtucków. Imprezie przyświecał szczytny cel, dbanie o zdrowie. Dlatego w trakcie pikniku można było skorzystać z porad specjalistów, zmierzyć cukier i ciśnienie, jak również poddać się badaniom w Mammobusie. Nad imprezą czuwały służby mundurowe. Straż Pożarna pokazywała nam swój sprzęt i robiła niesamowite pokazy z wodą oblewając biegające dzieci. Policja natomiast instruowała jak się bronić przed napastnikiem i prezentowała strój bojowy. W drugi dzień dołączyło do nas Motoserce w trakcie którego można było honorowo oddać krew. Dziękujemy wszystkim za przybycie i za to, że jesteście z nami każdego dnia.

Salut na Niepodległość

Uroczysta Inauguracja

W dniu 11 stycznia 2019r. odbyła się Uroczystość z okazji rozpoczęcia działalności naszej Fundacji oraz 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości.

Mikołajki

Mikołajki 2018

W dniu 06.12.2018r. w Hali Sportowej Mosir w Sosnowcu wraz z Organizacjami Pozarządowymi i Miejską Policją zorganizowaliśmy Mikołaja dla dzieci.